تاریخچه ای از

استان قم

قم شهر فرهیختگان
برای دیدن ویدئو بروی لینک زیر کلیک کنید
ما برای شما روز های خوشی را خاطره ساز میکنیم

قم شناسی

نام شريف آن بزرگوار فاطمه و مشهورترين لقب آن حضرت، در پى اصرار و تهديد مأمون عباسى سفر تبعيد گونه حضرت رضا (ع) به مرو انجام شد و آن حضرت بدون اين که کسى از بستگان و اهل بيت خود را همراه ببرند راهى خراسان شدند. يک سال بعد از هجرت برادر، حضرت معصومه (س) به شوق ديدار برادر و ادای رسالت زينبی و پيام ولايت به همراه عده اى از برادران و برادرزادگان به طرف خراسان حرکت کرد و در هر شهر و محلى مورد استقبال مردم واقع مى شد. اين جا بود که آن حضرت نيز همچون عمه بزرگوارشان حضرت زينب(س) پيام مظلوميت و غربت برادر گراميشان را به مردم مؤمن و مسلمان مى رساندند و مخالفت خود و اهلبيت (ع) را با حکومت حيله گر بنى عباس اظهار مى کرد. بدين جهت تا کاروان حضرت به شهر ساوه رسيد عده اى از مخالفان اهلبيت که از پشتيبانى مأموران حکومت برخوردار بودند، سر راه را گرفتند و با همراهان حضرت وارد جنگ شدند. در نتيجه تقريباً همه مردان کاروان به شهادت رسيدند، حتى بنابر نقلى حضرت معصومه(س) را نيز مسموم کردند.

منبع: qomchto.ir

مسجد صاحب الزمان - عجل الله تعالی فرجه الشریف- در 6 کیلومتری شهر مقدس قم و در دامنه کوه دو برادران و ابتدای جاده قم به کاشان واقع شده است. مسجد مقدس جمکران در سال 373 ه.ق. به دستور حضرت بقیه الله (عج) ساخته شد و در طول قرون مکرر مرمت و تجدید بنا شده است. شیخ حسن بن مثله جمکرانی می گوید: من شب سه شنبه، 17 ماه مبارک رمضان سال 393 قمری در خانه خود خوابیده بودم ناگاه، جماعتی از مردم به در خانه من آمدند و مرا از خانه بیدار کردند و گفتند برخیز و طلب امام مهدی علیه السلام را اجابت کن که تو را می خواند. آن ها مرا به محلی که اکنون مسجد (جمکران) است آوردند. چون نیک نگاه کردم، تختی دیدم که فرشی نیکو بر آن تخت گسترده شده و جوانی سی ساله بر آن تخت، تکیه بر بالش کرده و پیروی هم پیش او نشسته است، آن پیر حضرت خضر علیه السلام بود. پس آن پیر مرا بنشاند.

منبع: qomchto.ir

صنايع دستي در هر مرز و بومي نماد فرهنگ و سنت و بيانگر هنر و خلاقيت مردم آن ديار است . از اين رو ، صنايع دستي از يک سو با فرهنگ ها و سنت ها و از سوي ديگر با ساختار اقتصادي کشور ها ارتباط نزديک دارد. به همين علت مفهوم و قلمرو آن در همه کشورها ثابت و يکسان نيست. در کشورهاي صنعتي محتواي آن بيشتر هنري است. ولي در کشورهاي جهان سوم صنايع دستي بيشتر به شکل فراگير و مردمي در جوامع شهري و روستايي رايج است. در استان قم به‌دليل‌دارا بودن اقليم کويري و خشک، فعاليت کشاورزي محدود است، بنابراين يکي از فعاليت‌هاي اقتصادي مهم اين استان صنايع دستي است. شاخص‌ترين محصولات صنايع دستي استان قم، موارد زير است

قالي، منبت کاري و درودگري، سفالگري و سراميک سازي، خرمهره سازي، سنگ‌تراشي و حجاري سنگ، نگارگري و تذهيب و سوهان.